18-11-17

Over het nieuw frequentieplan

Over het nieuw frequentieplan

 

Gelezen op Mediamagazine.nl...

Vlaamse politiek ziet problemen in uitvoering nieuw frequentieplan

Diverse politieke partijen in Vlaanderen zien grote problemen opkomen bij de uitvoering van het nieuwe frequentieplan. De minister houdt echter voet bij stuk.

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

 

De Vlaamse mediaminister Sven Gatz is bezig met uitvoering van een nieuw radioplan voor Vlaanderen. In dit plan staat onder andere dat de FM-vergunningen van de landelijke commerciële radiozenders in Vlaanderen (Qmusic, Joe en Nostalgie) met vier jaar worden verlengd tot eind 2021. Wel zullen deze radiozenders vanaf september 2018 ook via DAB+ moeten gaan uitzenden. QMusic en Joe zijn hier inmiddels al mee begonnen.

Daarnaast wil minister Gatz het luisteraanbod in Vlaanderen verruimen met een nieuwe categorie radiozenders: commerciële netwerkradio’s. Hiervoor heeft de minister onlangs de radiozenders SBS Belgium, VBRO, Hit FM en StadsRadio Vlaanderen aangewezen.

In het nieuwe plan is er geen ruimte meer voor zogenoemde ketenradio-zenders. Radiozenders als TOPradio, Family Radio en Radio Maria maakte gebruik van diverse lokale radiofrequenties die samen een keten van frequenties vormde. Deze radiozenders zijn hun dekking via de FM per 1 januari 2018 kwijt.

Diverse radiozenders hebben inmiddels juridische stappen ondernomen tegen het besluit van minister Sven Gatz om geen frequentiepakket toe te kennen. Inmiddels zijn TOPradio, Radio Maria, ROXX, Club FM en Family Radio naar de Raad van State gestapt.

De Vlaamse politiek is nu bang dat het hele radiodossier een slangenkuil gaat worden. “De criteria waar de kandidaten voor de commerciële netwerkradio’s aan moesten aan voldoen zijn door de Vlaamse regering vastgelegd, maar de manier waarop die daarna naar concrete vragen zijn vertaald hebben onvoldoende wettelijke basis“, aldus Bart Caron, van de politieke partij Groen tegenover het Vlaamse dagblad De Morgen.

Caron is voorzitter van de mediacommissie. Ook de motivering die moet duidelijk waarom de ene kandidaat wel een frequentie krijgt en de andere niet schiet volgens Caron tekort. “De klagers zouden dus weleens gelijk kunnen krijgen.”

Wanneer dat gebeurt dreigt er volgens kenners een complete chaos. Een uitspraak van de Raad van State wordt pas over een aantal maanden verwacht. Op dat moment zijn de nieuwe netwerkzenders al in de lucht en zitten stations als TOPradio en Club FM al een aantal maanden zonder FM-frequenties. Wanneer de Vlaamse regering dan verplicht wordt om met erkenningen te schuiven dreigt dat een stroom aan schadeclaims op gang te brengen.

Ook de regeringspartijen CD&V en N-VA hebben volgens dagblad De Morgen hun bedenkingen geformuleerd bij het plan en hebben gevraagd de invoering van het plan uit te stellen totdat de uitspraak van de Raad van de State er is. De minister houdt echter voet bij stuk. “Nu ingrijpen en de lanceringsdatum voor de nieuw erkende radio’s met een paar maanden opschuiven kan niet meer. Ook dat zou tot schadeclaims kunnen leiden.“, aldus Gatz.

2139425045.6.jpg

 

Niet alleen de regionale commerciële radiozenders zitten met onduidelijkheid over hun toekomst. Ook een groot aantal lokale radiozenders heeft nog geen erkenning ontvangen van de minister. Ongeveer 75 lokale radiozenders wachten nog op een definitief besluit of zij vanaf 1 januari nog kunnen uitzenden. Voor een aantal frequenties zijn namelijk meerdere kandidaten. De minister heeft aangegeven dat eind november of uiterlijk begin december hierover meer duidelijk moet komen.

mediamagazine.nl.png

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-11-17

Radio Grensland blijft vooral positief

Radio Grensland blijft vooral positief  

 

Onlangs trok de VRM de vergunning van Radio Grensland (BVBA FM promotion) in omdat er twee keer was veranderd van samenwerkingsverband. De omroep maakte eigen programma’s onder de benaming Radio Grensland, op de krachtige 1000 Watt-frequentie 99.3 FM in Bree. De omroep heeft twee aanvragen in het nieuwe frequentieplan in behandeling. Op de eigen website meldt Radio Grensland dat ze een onderdeel zijn van de vzw België-Nederland Media Groep (BNMG). De vereniging is opgericht om inwoners in de grensstreek van Maasmechelen tot Hamont, en Sittard-Geleen tot Cranendonck) te voorzien van nieuws en actualiteiten uit hun gebied.

 

23592102_364702760639060_6389912720243968481_o.jpg

 

Eergisteren zette Radio Grensland op Facebook een bijzonder en positief bericht online: ‘Sorry! De moderator van deze pagina was even weg, en er gebeurden plotseling hele gekke dingen! Radio Grensland wil eerlijk en open zijn: door een administratieve fout in verband met de roepnaam van onze frequentie 99.3 FM Bree, en een overheid die zich (terecht) aan de regels moet houden, staat onze zender even uit! We bekijken alles van de positieve kant. We kunnen ons nu NOG beter voorbereiden op de definitieve start van HET station van Maas en Kempenland begin 2018 ! Achter de schermen zijn we NU bezig met de broodnodige tests, op zijn Limburgs gezegd: alles kumtj good! Het is vijf voor twaalf in radioland, Grensland gaat er voor !’

 

18739739_298664503909553_7094379228330359671_n.jpg

 Radio Grensland online beluisteren


° Facebook Radio Grensland

 

° Lees ook: VRM schorst de erkenning BVBA FM Promotion

 

RadioVisie

 RadioVisie.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-11-17

Radio PROS zamelt geld in voor Loena

Radio PROS zamelt geld in voor Loena

 

Op zaterdagmorgen 7 oktober j.l. werd in de Ontbijtradio 'Callebaut & Bakker' tussen 9 en 12 een liefdadigheidsactie in gang geschoten en dat ten voordele van Loena bij lokale Radio P.R.O.S.

 

4089668681.jpg

Loena hier na 3 weken in het gespecialiseerde ziekenhuis

 

Het meisje Loena werd getroffen door een onfortuinlijk ongeluk. Ze vocht meerdere weken voor haar leven en moet nu nog steeds revalideren. Dat kost geld, veel geld... en daarom gaan ze dus geld inzamelen... veel geld!

3579041091.jpg

Tom Callebaut, Jan Backer, Nora Matthys en Loena's ouders Jennice en Danny. Foto: emd (Het Nieuwsblad)

 

'Loena' het kleine meisje van 22 maanden oud die...in het water sukkelde en er maar uit gehaald werd na een 20-tal minuten.Wonder boven wonder leefde het meisje nog al was ze in coma.De dokters hebben er meteen alles aan gedaan om de lieveling terug bij bewustzijn te brengen.Dat lukte gelukkig wonderwel en het kleintje is volop aan het revalideren.Of er echt blijvende schade is opgelopen weten de ouders (DJ Danny Van Mechelen en Jennice Dietens) maar binnen een maand op zes.Alzo vertelden ze dat 'live' aan de luisteraars zelf.Beide ouders houden zich bijzonder sterk en zijn er vast van overtuigd dat Loena terug volledig zal herstellen.Het is nu al een wonder dat het schattige meisje het ongeluk overleefde.

Nu kost zo'n opvang en revalidatie in speciale centra enorm veel geld.Akkoord,de verzekering en de mutualiteit betalen (grotendeels) de medische zorgen van Loena terug.Maar ...zoals u kan denken ook niet alles! Ook de aanpassingen die thuis moeten gebeuren kosten handenvol geld.Daarom wil lokale radio P.R.O.S. (samen met zijn vele luisteraars) ook zijn/hun steentje bijdragen.Trouwens vader Danny (Van Mechelen) is ook DJ bij de lokale radio PROS.Wat  echter niet kan vergoed worden is het menselijke leed dat ondertussen beide ouders moeten ondergaan.

 

Blind en doof

We wonen in de jachthaven in Willebroek. Plots sukkelde ze in het water , zegt Danny, Loena's vader. Omdat onze dochter een tijd in het water heeft gelegen, heeft ze zware hersenschade opgelopen. In het ziekenhuis hebben dokters haar vijftig minuten gereanimeerd vooraleer er opnieuw een hartslag was. Met behulp van machines kon ze dan pas opnieuw ademen. Nadien werd ze overgebracht naar het UZ in Edegem, waar ze vier weken op intensieve heeft gelegen. Na een paar dagen werd Loena wakker uit haar coma en kon ze zelfstandig ademen. Maar ze was ze blind en doof. De dokters hadden er niet zo'n goede hoop op, maar uiteindelijk zijn gelukkig haar zicht en gehoor teruggekomen. Onze Loena is een echte vechter. Haar grote probleem is nog steeds haar motoriek, die tot zo goed als nul is gereduceerd. Daarvoor moet ze zeker komend jaar in een revalidatiecentrum doorbrengen.

 

Danny beloofde ook dat Luna zeker zal aanwezig zijn op 17 december op de Kerstshow van radio P.R.O.S. (vorig jaar was ze er ook bij).De aanwezigen zullen alzo zelf eens kunnen kennismaken met haar.

 

naamloos.png

 

Ondertussen is er ook al een speciale website op het internet geplaatst die de naam kreeg toebedeeld van 'Wakkere Wijven' waar je heel wat meer te weten komt over deze mooi opgezette actie.Eigenaardige titel in ieder geval voor een liefdadigheidsinitiatief maar als je wil weten van waar het idee komt moet je zeker de website raadplegen, er zit een heel verhaal achter verscholen.

 

2038697444.7.jpg

 

Uiteraard kan de luisteraar ook naar de studio bellen via 070/22.22.50 op zaterdagmorgen tussen 9-12 en u bent meteen in de zaterdagse 'Callebaut & Bakker'.

Ondertussen werd er talrijke donaties gedaan.De actie gaat zeker door tot  zaterdag 2 december.En de dag daarop kan de luisteraar ook kennismaken met Loena zelf tijdens de jaarlijkse Kerstshow.Overigens is de zaal bijna volledig gevuld ... de laatste 30 kaarten kunnen nog de deur uit...wil je er nog bij zijn, vlug zijn is nu de boodschap !

Lees ook: Radio PROS gaat geld inzamelen voor Loena (14/10/2017)

 

affiche-kerstshow-2017-thumb.png

 

Tijdsbalkje rood.gif

10:58 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-11-17

BBC & Caroline: eerst vijanden nu ‘vrienden’

BBC & Caroline: eerst vijanden nu ‘vrienden’

 

Eigenlijk is het ongelooflijk, het feit dat Radio Caroline gisteren terug op de AM is verschenen, beheerste dit weekend het nieuws in de radiowereld. De zeezender die liefst 63 jaar geleden van start ging, in 1968 verdween om daarna nog ontelbare keren terug te keren, heeft blijkbaar nog niks van z’n impact verloren. Het station heeft dan ook menige hoofdstukken in de radiogeschiedenis geschreven.

images.jpg

Op vele frequenties, met diverse formats en steeds wisselende ontvangstmogelijkheden. Van redelijk tot beperkt. Van aardig, tot triest. Meer dan wàt Caroline brengt, gaat het uiteraard om het feit dat het net Caroline betreft. Een ijzersterk merk dus, zet het wat ons betreft maar naast Apple, Coca Cola en MacDonalds.

Het werd dus een erg levendig weekend. Ook op onze redactie. Mails, Messenger-berichten, telefoontjes. Om je een idee te geven, op onze Facebook-pagina hadden op zondagavond, om 20:30 uur, al liefst 2225 personen ons bericht over de come back gelezen. En de teller gaat maar door…

Mensen gingen spontaan hun lampenradio van de zolder halen, stuurden massaal ontvangstrapporten, de sociale media klopten overuren. Heel snel bleek dat de ontvangst in het Verenigd Koninkrijk, grote delen van Vlaanderen, Nederland en Noord-Frankrijk prima was, goed meeviel en/of beluisterbaar was. Maar wààr kwam het signaal nu eigenlijk vandaan? De Caroline-organisatie zelf, deed er nogal geheimzinnig over. Pas in de loop van de vroege ochtend (zondag 12 november), kregen we Orfordness als bevestiging.

Op de foto ziet u de gebruikte omnidirectionele zendmast voor de 648 kHz. Het gaat om een reservemast van de BBC, bedoeld voor uitzendingen naar het Europese vasteland (zie vier van de vijf masten op de achtergrond). De constructie is professioneel gebouwd, perfect afgesteld en geaard. De locatie in de buurt van de zee, vochtig dus, maakt het de perfecte plek om het maximale uit Caroline’s beperkte 1 kiloWatt te halen.

zendmast 648 AM caroline.jpg

Een ‘radiopiraat’ die in de ether kwam om het BBC-monopolie te bekampen, die nù gebruikt maakt van een zendersite van diezelfde Britse publieke omroep… ‘Het kan verkeren’, zei ene Bredero ooit. Gelijk had de man!

(Met dank aan Bart Serlie e.v.a.)

° Radio Caroline

° Lees ook: Radio Caroline gestart met tests op 648 kHz

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:10 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-11-17

Radio PROS:'Iedereen Beroemd' kwam ter plaatse kijkje nemen!

Radio PROS:'Iedereen Beroemd' kwam ter plaatse kijkje nemen!

 

Lokale radio PROS kreeg vrijdagnamiddag 10 november 2017 bezoek van de cameraploeg van 'Iedereen Beroemd'.Het is trouwens niet de eerste keer dat de ploeg ter plaatse kwam.Eerder midden mei werden in Studio 1 de proefopnamen gemaakt.Uiteraard haalde die opname het scherm wel niet én was het dus afwachten of het programma item het beeld bij Eén zou halen.Na afllop was de regisseur Geert De Clercq méér dan tevreden !

 

iedereenberoemd.jpg

 

Uiteraard wél dus...want sedert enige tijd ziet de Eén kijker de beelden al van andere lokale radio's in het toch wel zeer populaire TV programma.Een paar jaren geleden was PROS ook al eens een afsluiter in 'Iedereen Beroemd'...dat was op 13 november 2013.De beelden ervan kan je HIER nog (her) bekijken.

Eerder was radio PROS ook al te bekijken op Eén al was dat dan in het programma 'Man Bijt Hond.

 

DSC01579.jpg

De ploeg van 'Iedereen Beroemd' samen met DJ Stef na de geslaagde opnamen !

 

Een paar 'bewegende 'beelden van de TV opname 

 

De ploeg arriveerde stipt op tijd zoals werd afgesproken om 13u45.Het script was trouwens ook al op voorhand doorgestuurd naar PROS zodat de DJ van dienst (DJ Stef) zich kon voorbereiden op het niet alledaagse feit.

In de studio was het meteen gezelligheid troef...want de opnamen verliepen zeer vlot en de (gezellige) ploeg zorgde in Heldergem voor een gezellige sfeer.

De luisteraars hebben uiteraard niks gemerkt van de opnamen...het voorziene programma werd uitzonderlijk vervangen door twee uurtjes non-stop muziek... 

Even voor 16 uur verliet de TV ploeg de studio om nog een opname te gaan maken, blijkbaar in Ophasselt.

Noteer het alvast in uw agenda...Wie wil de gemonteerde beelden zien moet kijken naar Eén op maandag 20 november naar het programma 'Iedereen Beroemd'.Dat kan ook live via internet via VRTNU én herbekijken kan daar ook!

Met dank trouwens namens PROS aan de TV ploeg...het was niet alledaags...en graag tot een volgende gelegenheid !

Dikke proficiat ook aan DJ Stef...je moet het toch maar doen !

Hieronder de foto's die genomen werden tijdens de opnamen.In groter formaat kijken kan door op de foto te klikken.

 

23519016_1529654687088171_8496727700642944778_n.jpg

DSC01570.jpg

DSC01571.jpg

DSC01572.jpg

DSC01573.jpg

DSC01574.jpg

DSC01576.jpg

DSC01577.jpg

DSC01578.jpg

DSC01579.jpg

DSC01580.jpg

DSC01581.jpg

DSC01582.jpg

DSC01583.jpg

DSC01584.jpg

DSC01585.jpg

DSC01586.jpg

DSC01587.jpg

DSC01588.jpg

DSC01589.jpg

Pros embleem nieuw 3-5-2017 (website).jpg

.

Pieter Van Banden

 

Tijdsbalkje rood.gif

18:18 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-11-17

Sven Gatz morgenochtend bij Topradio

 

Sven Gatz morgenochtend bij Topradio

 

Topradio krijgt morgenochtend ministrieel bezoek. Sven Gatz staat voor voor één keer even vroeg op als het ochtendduo Jeroen Gorus en Koen Van der Sloten. De Minister van Media gaat er tijdens de ochtendshow ‘Jeroen en Koen’ (06:00-10:00 uur) officieel praten over DAB+. De vraag die wij ons daarbij stellen is of er ook een boompje zal worden opgezet over de verbanning van het netwerk van de FM-band.

jeroen-en-koen-zoeken-bangeriken-roo_WQ39su.jpg

Topradio geep er naast een verlengd verblijf en stapte daarop naar de Raad van State. Gorus en Van der Sloten, plus de rest van het team gingen verder in hun verweer en waren vaak bijzonder scherp  voor de beslissing van de minister. Vrijwel onmiddellijk werd ook een ‘Topradio-moet-blijven’ petitie gestart, die inmiddels ruim zeventigduizend handtekeningen telt. Des te opvallender is dus het bezoek van Sven Gatz morgen in Gent. Een charme-offensief gekoppeld aan een flinke portie moed. Het zal eigen zijn aan politici.

23270315_10155202561493240_259909423501475875_o.jpg

Luisteraars kunnen bovendien hun steentje bijdragen via Facebook .

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

21:17 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

31-10-17

Het nieuwe frequentie-overzicht van RadioVisie

RadioVisie is terug !

radiovisie-logo-klein.png.jpg

Het nieuwe frequentie-overzicht van RadioVisie

 

Een poging om wat orde in de wanorde te brengen.

294 frequenties, 128 pakketten of kavels, een dikke 105 kW aan vermogen om uit te delen en nog 121 ‘verschillende’ kandidaten die meedingen voor 75 frequentiepakketten waarvan de nieuwe eigenaar nog niet bekend is. Zoveel informatie dat je door het bos de bomen (of in dit geval de zendmasten) niet meer ziet. Daarom hebben we alle informatie die momenteel bekend is omtrent de nieuwe erkenningsronde in enkele handige overzichtjes gegoten.

Radio die frequenties zoekt.gif

Frequentie overzicht

Wil je misschien weten voor welke pakketten totaal geen interesse was? Of welke radiostations nu al zeker zijn van een plaats(je) op de FM-band in 2018? Welke aanpassingen er zijn op gebied van vermogen of het verschil tussen de huidige en de nieuwe situatie? Een antwoord op al deze vragen kan je vinden op de pagina Frequenties. Je krijgt er een lijst van alle frequenties van de nationale-, netwerk- en lokale radio’s die je zelf kan filteren, sorteren en groeperen zoals je wil. Leef je gerust uit, het is vanaf nu gratis inbegrepen bij dit online magazine dat eindelijk terug van weggeweest is.

De kandidaten

Ook alle frequentiepakketten waarvan (nog steeds) niet bekend is wie ze binnenkort in gebruik mag nemen hebben we opgenomen in een overzicht. Ook hier kan je naar hartenlust filteren en sorteren. We hebben ons uiterste best gedaan om iedere kandidaat, waarvan vooralsnog alleen maar de naam van de rechtspersoon bekend is, een meer ‘leesbare’ naam te geven door een vergelijk te maken tussen de huidige erkende rechtspersonen en hun respectievelijke radioproducten. Zo zijn we tot een redelijk complete lijst gekomen. Zie je echter toch nog ergens een fout? Geef ons dat dan gerust door via de contact pagina.

We hebben ook alle kandidaten die momenteel geen erkenning hebben een aanduiding gegeven als ‘nieuwkomer’ zodat je meteen kan zien wat de bestaande radioprojecten zijn en welke de nieuwe. Bij deze nieuwkomers zitten overigens wel enkele oude bekenden. Radio Golden Flash of Radio Utopia, om er maar enkele te noemen, hadden ooit wel een FM-frequentie, maar nu al even niet meer sinds de laatste erkenningsronde. Ook deze horen dus bij de ‘nieuwkomers’. Het lijstje? Op de pagina Kandidaten 2018.

De afvallers

Tot slot zijn er, ook nu er nog niet veel informatie bekend is, al enkele afvallers. Het gaat dan om de radiostations die beslist hebben om geen nieuw dossier in te dienen, te laat waren met hun dossier, of waar er iets anders is misgegaan. Het zijn er voorlopig slechts 12, maar ook deze verdienen hun eigen overzichtje. Een overzicht wat binnenkort helaas een stuk langer zal worden…

TP

RadioVisie (JL Bostyn)

Jean-Luc Bostyn.jpgradio oog.gif

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

BIJNA TIJD OM JE DAB-RADIO WEG TE GOOIEN

BIJNA TIJD OM JE DAB-RADIO WEG TE GOOIEN

 

De VRT gaat vanaf november geen kanalen meer in de oude DAB-norm uitzenden, enkel DAB+ zal dan nog te beluisteren zijn. Digitale ontvangers die de DAB+-norm niet kunnen ontvangen zullen over zowat anderhalve maand onbruikbaar worden. Naast het actuele aanbod zullen straks ook de diverse regionale edities van Radio 2 een eigen stek krijgen. 
 

radio.jpg

 

De Vlaamse openbare omroep is al enige tijd aan het experimenten met DAB+ via het testkanaal VRT DAB+ Test. Er wordt uitgezonden in een kwaliteit van 80 kbps (AACv1 audio). Daarnaast is er een zogenaamde slide-show te zien, waarvoor 16 kbps wordt gereserveerd.

 

Vanaf november zullen liefst twaalf (12) radiokanalen van de VRT in een kwaliteit van 80 kbps te horen zijn. Momenteel is men actief in de digitale ether (kanaal 12A) met Radio 1, Radio 2, Klara, Klara continuo, MNM, MNM Hits, Sporza, Studio Brussel en VRT NWS. 
 

“VRT zal het huidige DAB netwerk upgraden naar DAB+. Er blijft géén aanbod in de oudere DAB norm, het hele aanbod zal in DAB+ te beluisteren zijn“, aldus de Vlaamse openbare omroep tegenover MediaMagazine.nl. Een exacte datum in de maand november waarin de upgrade plaatsvindt, is nog niet bekend. 

 

Onderstaand zie je een 'instructiefilmpje' over DAB+.

 

 

Jean-Luc Bostyn

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-10-17

We schakelen vannacht over naar de 'Wintertijd'

We schakelen vannacht over naar de 'Wintertijd'

 

Heel in den beginne, toen de TV hier in België net was geboren (op 31 oktober 1953), moesten we voor het bekijken van de programma's van het NIR (Brussel Vlaams dus) onze TV op 625 lijnen zetten.

 

Wie naar de Waalse TV (Brussel Frans dus) wou kijken moest zijn TV op 819 lijnen zetten...

 

En tenslotte wie naar de RTF (Rijsel) wou kijken in Vlaanderen (en dus een antenne had gericht naar Rijsel moest noodgedwongen ook al overschakelen op 819 lijnen...

 

Om het toen helemaal makkelijk te maken moest de Vlaamse kijker soms bij een Eurovisie uitzending (zoals bv. het Eurovisie Songfestival) na 'Het Nieuws' van 20 uur soms ook omschakelen toen de dia op het scherm verscheen 'Wij schakelen over naar 819 lijnen'.Afstandsbediening was nog ver weg en dus moest het gezinshoofd zijn/haar zetel verlaten teneinde het toestel van de juiste lijnen te voorzien.Kwestie van nog wat in beweging te blijven ook!

 

Onze TV toestellen waren duur, erg duur tegenover die van onze buurlanden.Het lijnenspel van toen zorgde daar voor en was overigens nog in zwart-wit en gebeurde dus volledig manueel.

 

Dat omschakelen was overigens een bijna dagelijks ritueel dat doorging tot ingeveer 1959-1960 toen nieuwe technieken zorgden voor een spectaculaire doorbraak.Het omzetten van 625 naar 819 lijnen werd automatisch mogelijk.

 

En nu moeten we terug overschakelen....

.

Wintertijd.jpg

 

Enfin, gewoon maar om u te zeggen dat vannacht terug de wintertijd ingaat want volgens mededelingen terzake gaat deze nacht - van zaterdag 28/10 op zondag 29/10- terug de wintertijd in. U moet de klok één uur achteruit zetten, wat betekent dat uw nachtrust met één uur wordt verlengd. Hierdoor is het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker.

 

Maar uw wekker kan u al in de winterstand zetten net voor het slapengaan.Zo hoeft u de zalige nachtrust (verlengd met uitzonderlijk één uur) niet te onderbreken!

 

Door de overgang naar de wintertijd wordt het dus ‘s morgens sneller licht en ‘s avonds sneller donker. De zomertijd keert volgend jaar (eind maart) terug. Dan draaien we de klok opnieuw één uur vooruit.

 

De zomertijd werd ingevoerd door de Duitse bezetter om energie te sparen, en heringevoerd tijdens de oliecrisis in 1973. Het gebruik geldt voor alle landen in de Europese Unie.

 

lijnen tv.jpg

.

Volgens RTL Nieuws is er nu een groeiende groep leden van het Europese Parlement die de EU-regeling over het verzetten van de klok onnodig vindt. De afwisseling tussen zomer- en wintertijd heeft volgens hen veel meer nadelen dan voordelen. Vooral het energiebesparende effect van de zomertijd zou achterhaald zijn.Daarom zal vermoedelijk in december een resolutie ter stemming gebracht worden. Als de resolutie aangenomen wordt, betekent dat niet dat de zomertijd meteen wordt afgeschaft. Eerst is de Europese Commissie aan zet en daarna moeten de lidstaten het plan nog goedkeuren. Als een meerderheid van de EU-landen ook voorstander blijkt van afschaffing, dan is de zomertijd verleden tijd en zullen we het hele jaar door gebruikmaken van de wintertijd.(Uit Gazet Van Antwerpen van 24/10/2017) 

Lees ook op VRT NWS: Frank Deboosere: "De zomertijd heeft zijn tijd gehad"   (25/10/2017)

Lees ook: Frank Deboosere over de geschiedenis van de tijd en waarom de zomertijd volgens hem afgeschaft moet worden.           

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-10-17

Radio2:DJ Peter de Groot na 20 jaar terug achter de microfoon !

Radio2:DJ Peter de Groot na 20 jaar terug achter de microfoon !

 

'Peter de Groot, oud columnist van RadioVisie en fan van zeezenders, terug op de radio! Mark Uytterhoeven zei het ooit 'Alles komt terug'. Dat we dit nog mogen meemaken'. Alzo Jean-Luc Bostyn, hoofdredacteur van RadioVisie...

Vanaf morgen-zaterdag 28 oktober- presenteert Peter de Groot De Rockshow. West-Vlamingen herinneren hem wellicht nog als de eerste stem van de West-Vlaamse ontkoppeling in 1983. Peter bracht de rock op Radio 2 (toen nog BRT2 West-Vlaanderen) en was jarenlang hét uithangbord van de regionale uitzendingen.

peterdegroot radio2.png

"Ik doe het gewoon zoals vroeger eigenlijk: de studio in en zien wat op me af komt. Maar niet onvoorbereid natuurlijk, alleen mag dat niet te horen zijn. Twee uur “speeltijd” dus."

.

Peter de Groot begon zijn stage als producer in Kortrijk op 1 september 1976. Een maand later presenteerde hij zijn eerste programma Pop op een pitje, op dinsdagavond. 

Later kwamen daar nog een paar avondprogramma’s. Toen BRT 2 het popblok Radio 2 invoerde verhuisde hij naar dinsdagavond. Na het verdwijnen van dat blok hield Peter op dinsdag nog Rockgolf over.

In 1983 startten de regionale uitzendingen. De regionale uitzending in West-Vlaanderen werd “Studio West” gedoopt (naar analogie met Studio Brussel). Peter richtte zich in dat programma muzikaal op jongeren omdat die nog wel eens aan de afstemknop van de radio durfden te morrelen. 

Eind 1997 stopte Peter met presenteren. En nu is hij dus terug, elke zaterdag van 20 tot 22 uur met De Rockshow

logo Radio 2.jpg

Radio2

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende