23-07-17

Nederland:Blijft AM 1008 langer in de lucht?

Nederland:Blijft AM 1008 langer in de lucht?

 

Wilfred Hardeman, directeur van Groot Nieuws Radio, acht de kans groot dat de middengolfzender van de radiozender ook na 1 september in de lucht blijft.

 

groot-nieuws.png

 

NOVEC, de eigenaar van de zendlocatie in Zeewolde is voornemens om de huur van de locatie per 1 september stop te zetten waardoor Groot Nieuws Radio niet meer kan uitzenden via de middengolffrequentie 1008 kHz. Broadcast Partners, die de middengolfuitzendingen voor de radiozender verzorgd en Groot Nieuws Radio hadden hierover een zaak aangespannen bij Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM stelde NOVEC echter in het gelijk.

 

Naast de middengolf is de radiozender in delen van Nederland ook te horen via de digitale ether (DAB+), interactieve televisie en Internet. De radiozender heeft overigens meerdere scenario’s klaar liggen liggen om een landelijke dekking te verkrijgen via DAB+.

 

Groot Nieuws Radio wil graag ook na augustus blijven uitzenden via de middengolf. “Ondanks de goede kwaliteit, is DAB+ nog relatief onbekend onder de Nederlandse bevolking. Daarom blijft onze inzet om ook nog na 31 augustus 2017 te blijven uitzenden via de middengolf.”, aldus Wilfred Hardeman, directeur van de radiozender.

 

In het radioprogramma EO Live op NPO Radio 5 gaf Hardeman aan dat de kans dat radiozender ook na 1 september te horen is via de middengolf groot is. “Ik heb de afgelopen weken goede gesprekken gevoerd en het ziet er goed uit. Het is formeel nog niet helemaal rond maar ik ben er positief over dat de middengolfzender per 1 september niet uit de lucht gaat en dat de middengolfzender nog een tijdje in de lucht blijft om een goede overstap naar DAB+ voor de luisteraars mogelijk te maken“.

 

Onlangs zijn er nog meer dan 3000 handtekeningen van bezorgde luisteraars overhandigd bij NOVEC. Middels een petitie lieten bezorgde luisteraars van de radiozender blijken zich zorgen te maken om de toekomst van de radiozender en willen de middengolfzender voor de radiozender behouden.

 

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-07-17

Vlaams frequentieplan:Schorsingsverzoek verworpen

Vlaams frequentieplan:Schorsingsverzoek verworpen

 

De Vlaamse minister van media Sven Gatz mag doorgaan met de implementatie van het nieuwe frequentieplan.Afgelopen week heeft het Grondwettelijk Hof het verzoek van ruim 100 lokale radiostations tot schorsing verworpen.

 

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

 

In april werd bekend dat een groot aantal lokale radiostations het nieuwe Vlaamse frequentieplan ging aanvechten. Volgens de radiostations wordt lokale radio gediscrimineerd doordat de FM-vergunningen van de landelijke radiostations verlengd worden en die van de lokale stations niet.

 

Ook vechten ze het verbod aan op de samenwerking tussen lokale radio's. Een samenwerking die "momenteel legaal is en na de vorige vergunningsronde nog werd aangemoedigd door de verplichting te schrappen om nog echt lokale programma's te brengen."

 

Het waren dan ook voornamelijk lokale radiostations die de programmering van de zogenaamde ketenradio’s (Club FM, Familyradio) doorgeven, die naar het Grondwettelijk Hof waren gestapt. Zij wilden een schorsing en vernietiging van een aantal onderdelen van het nieuwe radiodecreet.

Zo hebben de lokale radiostations niet kunnen aantonen dat de herverdeling voor financiële nadelen zorgen, aangezien zijn “geen boekhoudkundige cijfergegevens” aangeven en “geen inzicht in hun huidige reclame-inkomsten” geven.

 

Daarnaast zorgt verlenging van de vergunningen van de landelijke radiostations ook niet voor financiële nadelen voor de lokale stations, aangezien lokale stations voornamelijk lokale adverteerders trekken, terwijl de landelijke radiostations de grote adverteerders bedienen.


Minister Gatz mag dus doorgaan met het ingezette beleid. Momenteel loopt de verdeelprocedure voor de vier commerciële netwerkradio’s en 124 lokale radiostations. Inmiddels hebben al ruim 30 lokale radiostations te horen gekregen dat zijn na 31 december 2017 mogen blijven uitzenden.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

45.jpg

Lees ook: Een wat haperende switch naar DAB+ radio?  (Thierry De Neve)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio2:De Zomer van De Pré Historie van morgen 23juli 2017

Radio2:De Zomer van De Pré Historie van morgen 23 juli 2017

 

Tijdens de maanden juni, juli en augustus is er elke zondag ‘De Zomer Van De Pré Historie’ met het beste uit dit programma.

 

guy de pré de pré historie.jpg

 

De platenspeellijst

 

I'm the one - GERRY & THE PACEMAKERS
Be my baby - THE RONETTES
Anyone who had a heart - CILLA BLACK
5-4-3-2-1 - MANFRED MANN
Pour moi la vie va commencer - JOHNNY HALLYDAY
Spiegelbeeld - WILLEKE ALBERTI
A présent tu peux t'en aller - RICHARD ANTHONY
And I love her - THE BEATLES
Rose garden - LYNN ANDERSON
Another day - PAUL McCARTNEY
Chirpy chirpy cheep cheep - MIDDLE OF THE ROAD
Verloren hart, verloren droom - JOHNNY WHITE
(We'll fly you to the) Promised Land - LES HUMPHRIES SINGERS
Your song - ELTON JOHN
Have you ever seen the rain - CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL
Sultana - TITANIC
I'm in the mood for dancing - THE NOLANS
You and me - SPARGO
Nummer één - DE KREUNERS
What I like about you - THE ROMANTICS
Stomp - BROTHERS JOHNSON
Funky town - LIPPS INC
The test of time - THE DINKY TOYS
Weather with you - CROWDED HOUSE
Vanavond ga ik uit - CLOUSEAU
Rhythm is a dancer - SNAP!
You. - TEN SHARP
You're all that matters to me - CURTIS STIGERS
To be with you - MR.BIG
Song of Ocarina - DIEGO MODENA & JEAN-PHILIPPE AUDIN
   

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

Vespa guy de pré zomereditie.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

De Pré historie platendraaier.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-07-17

Ook Radio1 zomert !

Ook Radio 1 zomert !

 

Nu de vakantie zijn volle hoogtepunt nadert, lanceert Radio 1 nog enkele nieuwe stemmen en programma’s. VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck presenteert in augustus twee weken lang "De ochtend" op Radio 1. Vanaf maandag is er ook "La La Liebens" met Ilse Liebens en Kobe Ilsen neemt "#weetikveel" over van Koen Fillet.

 

logo Radio 1 (VRT).jpg

 

Van Droogenbroeck komt de ploeg van de radioduiding versterken van 14 tot 25 augustus. Hij neemt tijdens de weekdagen de presentatie van "De ochtend" voor zijn rekening.

 

"In de zomer houden de financiële markten meestal een zomerslaap. Ik maak van dat moment met plezier gebruik om gedurende twee weken achter de microfoon van Radio 1 plaats te nemen. Als prille tiener kreeg ik de liefde voor de radio te pakken bij de vrije radio, in augustus combineer ik dat met mijn passie om via de actualiteit kort op de bal te spelen", zegt hij.

 

Ilse Liebens, Kobe Ilsen en Zaki

Ilse Liebens, bekend van o.a. Studio Brussel en Canvas, presenteert vanaf maandag vijf weken lang "La La Liebens", elke werkdag tussen 13 en 16 uur. Ilse duikt voor Radio 1 de muzikale zomer in met warm aanbevolen festivaltips, de favoriete onderwegplaten van de luisteraar en een bak vol liefdevol geselecteerde platen.

 

Opnieuw van de partij bij Radio 1 is Kobe Ilsen. Hij lost volgende week Koen Fillet af als presentator van "#weetikveel" en zal dus tussen 12 en 13 uur de vragen stellen over de kleine dingen in een grote wereld.

 

Nieuw op zaterdagnamiddag is "The Summer of Love" met Zaki. De zomer van 1967 in San Francisco, exact 50 jaar geleden, spreekt nog altijd tot de verbeelding. Een beter excuus is er niet voor Zaki om de beste verhalen en muziek uit die periode op te diepen en te delen met de luisteraars. Samen met de reeks verschijnt ook een Summer of Love-cd-box met boek.

 

Luisteren naar RNW.jpg

De Redactie

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Over de regionale televisie in Vlaanderen

Over de regionale televisie in Vlaanderen

 

De Vlaamse regering heeft de conceptnota van minister van Media Sven Gatz over de regionale televisieomroepen goedgekeurd. De nota bevat voorstellen om de leefbaarheid van de Vlaamse regionale televisies in de toekomst te helpen verzekeren. In Vlaanderen zijn een aantal regionale televisiezenders actief: Ring-TV, ROB.tv, TV Brussel/Bruzz, ATV Antwerpen, RTV Kempen en Mechelen, WTV-Focus, AVS, TVL en TV Oost.

 

tv regio.jpg

Foto:VRM.be

 

Eind vorig jaar werd bekend dat veel Vlaamse regionale televisiezenders het zwaar hebben. De regionale zenders hebben de voorbije jaren hun inkomsten zien teruglopen.

De terugval van de inkomsten heeft vooral te maken met het verlies van inkomsten uit de advertentiemarkt. Het zijn vooral de regionale zenders die niet samenwerken met een mediabedrijf of een samenwerkingsverband met andere zenders hebben die financiële problemen hebben.

 

De Vlaamse mediaminister Sven Gatz heeft een plan opgesteld om de toekomst van de regionale televisie zeker te stellen. Dit plan is nu goedgekeurd door de Vlaamse regering. De conclusies van de conceptnota zullen nu verder in beleidsbeslissingen uitgewerkt worden.

 

Op het vlak van organisatie verandert er weinig aan de regionale tv’s van de toekomst. Ze blijven aan hun regio gebonden, onafhankelijk en pluralistisch. Hun betoelaging en de bereikvergoeding blijven nagenoeg onveranderd, net als de normen en voorwaarden die hen werden opgelegd. Er komt geen wijziging van de zendgebieden, al kunnen de bedrijven achter regionale televisieomroepen wel gaan samenwerken.

 

Minister Gatz maant alle omroepen wel sterk aan om samen te werken, zich te verbinden met een exploitatiemaatschappij, zich sterker crossmediaal te profileren en meer in te zetten op digitale kanalen. In het mediadecreet komt wel een bepaling die de participatie van één of meer regionale omroepen in een exploitatiemaatschappij beperkt tot maximaal één kwart plus één van de aandelen in plaats van de helft.

 

Er zal verder worden nagegaan in hoeverre de omroepen meer toegang kunnen hebben tot de overheidscommunicatie. Ook de samenwerking met de VRT zal worden aangemoedigd. De openbare omroep kreeg met de lopende beheersovereenkomst immers ook de opdracht om mee te waken over het Vlaams media-ecosysteem. Tussen redacties kan bijvoorbeeld samengewerkt worden op het terrein van de nieuwsgaring en het uitwisselen van beeldmateriaal, innovatie, knowhow, technologie, marktonderzoek en opleidingen.

 

Het complete plan is hier in te lezen.

 

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-07-17

VRT:Beslissing over Ketnet Jr. uitgesteld

VRT:Beslissing over Ketnet Jr. uitgesteld

 

De Vlaamse ministerraad beslist pas in september of de VRT al dan niet een nieuw kanaal krijgt, specifiek voor peuters en kleuters: Ketnet Jr. Eind vorig jaar liet de Vlaamse openbare omroep weten aan Ketnet Jr. te werken. Het kanaal gaat zich richten op peuters en kleuters, een doelgroep die met de huidige jongerenzender Ketnet niet goed bereikt wordt aldus de VRT.

 

KetnetJr.jpg

 

Volgens de VRT komt er eerst nog extra overleg met de andere zenders. Concurrenten VTM en SBS zijn niet ingelicht over het idee en vrezen de concurrentie van de openbare omroep. De Vlaamse Regulator voor de Media ziet voor- en nadelen en geeft geen eenduidig advies.

 

Momenteel richt Ketnet zich op alle kinderen tot en met 12 jaar, maar voor de allerjongsten zijn er maar een drietal uitzendmomenten voorzien. “Daardoor loopt het aanbod voor kleuters en peuters vaak over in dat voor oudere kinderen, wat tot verwarring leidt.”, aldus de VRT. Ook onder meer concurrent Nickelodeon heeft daarom een apart kanaal voor jonge kinderen met de naam Nick Jr.

 

Zo brengt de zender momenteel op weekdagen tussen 6 en 7 uur, tussen 9 en 11 uur en tussen 14 en 15.30 uur programma’s als Kaatje, Uki en Musti. “Daarna laten we op lineaire televisie de allerjongsten los en volgen de programma’s die voor iets oudere kinderen bestemd zijn”, zegt netmanager Maarten Janssen.

 

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

BBC viert 50 jaar Radio 1

BBC viert 50 jaar Radio 1

 

De BBC legt momenteel de laatste hand aan de voorbereidingen voor het feest rond een halve eeuw Radio 1. De oprichting van een tijdelijk station en de toegang tot een indrukwekkend archief evolueren tot een niet te missen terugblik op de eerste legale popradio na het verdwijnen van de Britse zeezenders op 14 augustus 1967.

 

file_28152.jpg

 

De Britse openbare omroep bleef lang doof voor de dringende vraag voor de oprichting van een jongerenstation, waarbij de actuele trends van de popmuziek aan bod kwamen.

 

Geen wonder dat de komst van een hele vloot drijvende piratenzenders zoals Radio Caroline, London, Swinging Radio England en Radio 270 zich in torenhoge en in grensoverschrijdende luistercijfers vertaalde.

 

De cowboytaferelen en de daarop volgende moord op Reginald Calvert, de directeur van Radio City, versnelden echter een politiek ingrijpen met in één adem de stellige belofte van de overheid voor een passend alternatief. De BBC startte onmiddellijk een fundamentele herstructurering.

 

 

Het zomerse huiswerk werd tegen alle principes in onverwacht vlug voltooid. Naast de oprichting van de klassieke muziekzender BBC Radio 3 en van BBC Radio 4 met aandacht voor discussies en hoorspelen, ontwaakte de jeugd op 30 september 1967 om 7.00 uur met de allereerste ochtendshow van Radio 1 gepresenteerd door Tony Blackburn. En omdat de herfst toen reeds de eerste sporen naliet, vormde ‘Flowers in The Rain’ van The Move de meer dan toepasselijke openingsplaat.


Met de aanwerving van een karrevracht ronkende namen zoals John Peel, Johnny Walker, Alan Freeman, Kenny Everett en Simon Bates veroverde de nieuwste media-aanwinst dadelijk een onaantastbare status. De oprukkende commerciële bedrijven op FM en het ultieme RTL-offensief met Atlantic 252 op lange golf leidden nochtans tot het gedwongen uitschakelen in 1994 van de middengolfzenders.

 

De komst van nog meer concurrentie via DAB en talrijke multimediaplatforms zoals Spotify zorgden tot een behoorlijke afkalving van het marktaandeel maar na de nodige inzinkingen en de verrijzenissen ogen de luistercijfers toch meer dan behoorlijk.

 
Om het lange parcours van BBC Radio 1 te reconstrueren, start op 30 september aanstaande de pop-upzender BBC radio 1 Vintage. Liefhebbers kunnen dan gedurende 50 uren van legendarische stemmen genieten. Een lange en een nog niet voltooide lijst die ook Emperor Rosko, Gary Davies, Jackie Brambles, Chris Moyles, Tommy Vance en Mike Read bevat.

 

Op 30 september aanstaande zullen BBC Radio 1 en BBC Radio 2 trouwens even tot één geheel versmelten, wanneer Tony Blackburn in ‘Sound Of The Sixties’ de start van toen herhaalt. Interviews, programmafragmenten met de betrokkenen, herhalingen van de BBC Top 40 lijsten, een terugblik op de befaamde BBC Radio 1 Road Show en gastshows moeten voor een onvergetelijke en voor een overrompelende herdenking zorgen. Luisteren kan op die bijzondere dag via DAB (+) en internet.

 

 

RadioNL (Martin Slijper & FvM)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-07-17

NL:Luistercijfertjes mei-juni

NL:Luistercijfertjes mei-juni

 

Radio 538 heeft haar positie als marktleider verder verstevigd. De zender wint 0,6 procentpunt marktaandeel ten opzichte van de vorige meting en komt uit op een marktaandeel van 13,1 procent. Daarmee stijgt de commerciële zender het hardst van alle landelijke zenders.

 

NLO-logo.jpg

 

NPO Radio 2 blijft tweede, maar moet wel 0,5 procentpunt inleveren. Qmusic zakt 0,2 procentpunt en komt uit op 8,9 procent. NPO 3FM stijgt weer een klein beetje ten opzichte van de vorige meetperiode: de zender komt uit op een marktaandeel van 4,8 procent.

 

1929 jeugd luistert radio.jpg

 

De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 7.960 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd is in deze periode 2 uur en 37 minuten per dag. Het Nationaal Luister Onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

 

Station mei - jun
2017
apr - mei
2017
  mei - jun
2016
 
01. Radio 538 13.1 % 12.5 % 0.6 12.2 % 0.9
02. NPO Radio 2 10.2 % 10.7 % 0.5 8.9 % 1.3
03. Sky Radio 9.9 % 10.1 % 0.2 9.6 % 0.3
04. Qmusic 8.9 % 9.1 % 0.2 9.8 % 0.9
05. NPO Radio 1 7.5 % 7.7 % 0.2 6.9 % 0.6
06. Radio 10 5.9 % 5.9 % = 5.6 % 0.3
07. NPO 3FM 4.8 % 4.7 % 0.1 7.0 % 2.2
08. Radio Veronica 4.1 % 4.1 % = 4.4 % 0.3
09. 100% NL 3.5 % 3.2 % 0.3 4.5 % 1
10. NPO Radio 5 3.3 % 3.1 % 0.2 3.1 % 0.2
11. NPO Radio 4 2.3 % 2.4 % 0.1 1.8 % 0.5
12. SLAM! 2.0 % 2.0 % = 2.0 % =
13. Classic FM 1.3 % 1.6 % 0.3 1.7 % 0.4
14. BNR Nieuwsradio 0.9 % %   0.6 % 0.3
15. Sublime FM 0.8 % 0.8 % = 0.8 % =
             
--. ORN Radio 9.0 % 9.4 % 0.4 9.9 % 0.9
--. Overige zenders 6.4 % 5.8 % 0.6 5.5 % 0.9
--. E Power Radio 6.3 % %   5.6 % 0.7

 

Stijgers  100% NL, NPO 3FM, NPO Radio 5, Overige zenders en Radio 538
Dalers Classic FM, NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO Radio 4, ORN Radio, Qmusic en Sky Radio
Gelijk Radio 10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime FM

 

Bekijk en vergelijk meer luistercijfers in het RadioFreak luistercijfer-dossier.

 

RadioFreak

Luisteren naar radio retro.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De formidabele satellietmeter van SAB

De formidabele satellietmeter van SAB

 

Het recreatieseizoen komt eraan voor velen onder ons. En natuurlijk gaat bij menig satellietkijker dan ook de schotelantenne mee in de camper of caravan. Natuurlijk zijn er automatische schotelinstallaties te koop. Maar voor dit uitrichtgemak moet men wel vele honderden euro’s betalen. Het nadeel van een losse schotelantenne is dat op iedere vakantiebestemming de antenne opnieuw uitgericht moet worden. Natuurlijk krijgt men daar op den duur handigheid mee. Maar een compacte, goed functionerende maar vooral goedkope uitrichthulp is altijd handig. SAB heeft met de Satmeter 3510 HD een betaalbare uitrichthulp in het assortiment.

 

sab.jpg

Het uitrichten van een satelliet is met de huidige voortschrijdende techniek een precisieklus geworden.Het uitrichten van een satelliet is met de huidige voortschrijdende techniek een precisieklus geworden. Waar men vroeger nog uit de voeten kon met een piepende satmeter van twintig euro is dat nu heel anders. Waar velen voor het uitrichten van de schotelantenne thuis een installateur inschakelen, kan dit bij mobiel recreatiegebruik natuurlijk niet. SAB biedt uitkomst. Naast een groot aanbod van betrouwbare satellietontvangers brengt deze fabrikant ook satellietmeters op de markt. De Satmeter 3510 HD is een semiprofessionele satellietmeter met veel mogelijkheden. En dat voor een verkoopprijs van rond de 200 euro. Het apparaat kan daarnaast natuurlijk ook gewoon voor het precies uitrichten van de schotelantenne thuis gebruikt worden. Geen dure installateur meer nodig dus.

 

Lees HIER verder via de website van Satellite Magazine

 

Satellite Magazine (Jarco Kriek)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-07-17

Over de nieuwe (FM) vergunningen in Vlaanderen

Over de nieuwe (FM) vergunningen in Vlaanderen

 

Er zijn 10 partijen die strijden om de vier vergunningen voor commerciële netwerkradio in Vlaanderen. De netwerkradio’s komen in plaats van de huidige ketenradio’s. Het is dan ook geen verrassing dat verschillende ketenradio’s zich aangemeld hebben voor deze vergunningen.

 

file_22554.jpg

 

Met de invoering van het nieuwe frequentieplan eind dit jaar, heeft de Vlaamse minister van media Sven Gatz besloten om het lokale radiolandschap flink onder handen te nemen. Meer dan de helft van de 300 lokale radiostations die er nu zijn in Vlaanderen verhuurt haar frequentie(s) aan een ketenradio, zoals Topradio, Club FM of FamilyRadio.


Om echte lokale radio in Vlaanderen te professionaliseren, verdwijnt het fenomeen ketenradio. In plaats hiervan komen er vier commerciële netwerkradio’s. De vier FM-kavels bestaan elk uit 15 tot 17 FM-zenders waarmee ongeveer de helft van de Vlaamse bevolking bereikt kan worden.

 

Van de vier kavels krijgen er twee een clausule mee. Dat wil zeggen dat van deze kavels vaststaat wat hierop uitgezonden moet worden. Een kavel wordt ingezet voor een zogenaamd generalistisch programma. Dit houdt in dat op dit kavels een zeer breed programma moet worden uitgezonden met een hoog aandeel aan gesproken woord. Een tweede kavel wordt ingezet voor Vlaamse of Nederlandstalige muziek.

 

file_24471.jpg

 


Kandidaten hadden tot afgelopen week de tijd om een aanvraag in te dienen. Voor de vier kavels hebben zich 10 kandidaten gemeld. Een aantal van deze kandidaten heeft zich ingeschreven voor meer dan één kavel.

 

Voor het kavel voor het generalistische programma zijn drie aanvragen ingediend: BG Consulting (Stadsradio Vlaanderen), Club FM en SBS Media. Club FM is een opvallende naam, aangezien dit een pop-rockzender is. Mogelijk komt er een zusje bij. Voor SBS wordt het een nieuwe poging om een radiotak op te starten.

 

Het kavel voor Vlaamse of Nederlandstalige muziek heeft eveneens drie kandidaten opgeleverd: FamilyRadio, Ment en VBRO uit Brugge.

 

Voor kavel 3, waarop geen clausule rust, hebben BG Consulting (Stadsradio Vlaanderen), CFM (Hit FM), MRC (Topradio), Niet-openbare Radio Contact en Radio Maria zich kandidaat gesteld. Het laatste vrije kavel heeft opnieuw BG Consulting (Stadsradio Vlaanderen) en Radio
Maria getrokken, alsmede Club FM.

 

In totaal zijn er dus 124 FM-pakketten beschikbaar voor lokale radio. Elk pakket bevat één tot drie FM-frequenties. Het uitzendvermogen wordt in de meeste gevallen maximaal 100 W. Lokale partijen mogen nog maar vier lokale FM-pakketten verwerven. Hierop mogen zij echter niet één en hetzelfde programma uitzenden. Deze regel moet voorkomen dat lokale FM-frequenties weer worden ingezet voor ketenradio’s.

 


Afgelopen vrijdag 14/7 heeft Minister Gatz de eerste 35 lokale radio’s erkend. Gatz: “Het gaat om de lokale radio-omroepen die als enige kandidaat waren voor een welbepaald frequentiepakket. Zij kunnen nu hun dossier voor de VRM klaarmaken en indienen om zo een zendvergunning te bekomen. Vanaf 1 januari 2018 kunnen radio’s met een zendvergunning de ether in.”

 

De minister heeft in totaal 120 dagen (met verlenging van deze termijn tijdens de schorsingsperiode tussen 17 juli en 18 augustus 2017) de tijd om ook over de andere erkenningen een beslissing te nemen.

 

Een overzicht van de inmiddels erkende lokale radiostations is hier te vinden. Een overzicht van alle aanvragen voor lokale FM-pakketten is hier te vinden.

 

 

RadioNL (Martin Slijper)

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende