19-11-17

Radio2:De Pré Historie van vandaag 19 november 2017

Radio2:De Pré Historie van vandaag 19 november 2017

 

Vandaag-zondag 19 november 2017- brengt Guy je het nieuws én de leukste hits van de 3e week van november 1961 (56 jaar geleden), van de 1e week van november 1971 (46 jaar terug), van de 2e week van november 1981 (36 jaar geleden), en van de 2e week van november 1991 (26 jaar geleden).

 

3848709966.jpg

 

Enkele opvallende hits van 56 jaar geleden waren: Hello Mary Lou door Ricky Nelson, Johnny Remember Me door Johnny Leyton (recent in het Nederlands opgenomen door Guido Belcanto), en Let The Four Winds Blow door de onlangs overleden Fats Domino. Verder hoor je minister van buitenlandse zaken Paul-Henri Spaak die in de VN in New York de verdediging van ons land in de affaire Congo op zich nam, de invoering van de voorrang van rechts, de vraag of meisjes 56 jaar geleden in het openbaar mochten roken, en of Brusselaars toen het liefst met de bus of met de tram reden, en ook nog regisseur Andrew Marton over de verfilming van D-Day als The Longest Day.

 

Mamy Blue van The Pop Tops, Spanish Harlem door Aretha Franklin, en Here’s To You door Joan Baez waren enkele van de straffe platen in de 3e week van november  1971. Verder hoor je Serge Snoeck over de oorsprong van Snoeck’s Almanak, kleinkinderen over hun grootouders, Chriet Titulaer in het controlecentrum in Pasadena tijdens de vlucht van de Mariner 9, en de weg vragen naar Manneken Pis in Brussel.

 

Na 11 uur nieuws en hits van de 3e week van november 1981 met reporter Kris Borms over belastingfraude door de bank Paribas, president Reagan over de verwijdering van kernwapens in Europa, een reactie daarop door de Sovjet-krant Pravda, en John McEnroe die uithaalde naar de umpire tijdens een tenniswedstrijd in Wimbledon. Enkele hits van 36 jaar geleden waren: Let’s Groove van Earth, Wind & Fire, Tainted Love door Soft Cell, en Cha Cha Cha van Raymond.

 

Daarna terug naar de 3e week van november 1991 met Frank Deboosere over de natste novembermaand van de 20e eeuw, problemen met het niet opdagen van voorzitters en bijzitters in Antwerpse stembureaus, de Zaïrese president Mobutu pleitte in een interview schuldig voor de economische chaos in zijn land, en de universiteit van Gent waarschuwde voor tandpasta die schadelijk kon zijn voor mensen met aften. Plaatjes die het toen goed deden waren onder meer: Something Got Me Started van Simply Red, Ga Met Me Mee door Bart Van Den Bossche, en Crucified door Army Of Lovers.

 

3797016920_35.png

 

De platenspeellijst

Hit the road Jack - RAY CHARLES
Hello Mary Lou - RICKY NELSON
Let the four winds blow - FATS DOMINO
You don't know - HELEN SHAPIRO
Little sister - ELVIS PRESLEY
Batje Vier - HET COCKTAIL TRIO
Johnny remember me - JOHN LEYTON
La bamba - LOS MACHUCAMBOS
Freedom come, Freedom go - THE FORTUNES
Spanish Harlem - ARETHA FRANKLIN
Mamy Blue - POP TOPS
De peulschil - LAMP, LAZARUS EN KRIS
Soldiers who want to be heroes - ROD McKUEN
Only lies - GREENFIELD & COOK
Here's to you - JOAN BAEZ
House of the king - FOCUS
Should I do it - THE POINTER SISTERS
Let's groove - EARTH WIND & FIRE
Cha cha cha - RAYMOND VAN HET GROENEWOUD
Tainted love - SOFT CELL
Why tell me why - ANITA MEYER
Every little thing she does is magic - THE POLICE
Super Freak - RICK JAMES
De Ebbenhout blues - WIGBERT
Crucified - ARMY OF LOVERS
Burbujas de amor - JUAN LUIS GUERRA
Something got me started - SIMPLY RED
Don't you know - THE SCABS
Fall at your feet - CROWDED HOUSE
Ga met me mee - BART VAN DEN BOSSCHE
 

Vespa%20Guy%2002.jpg

De Pré Historie via Radio 2 elke zondagvoormiddag tussen 10 en 12 !

 

4284835628.2.jpg

 

   De website van de Pré Historie

   Net gemist? Geen probleem herbeluister het programma

 

3902682830.jpg

Radio2

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio Melinda volledig ‘verstaanbaar’

Radio Melinda volledig ‘verstaanbaar’

 

VBRO is niet het enige radioproject in Vlaanderen dat het volledige ‘begrijpbaar’ doet… Waarmee we bedoelen dat er veel Nederlandstalig product wordt uitgezonden. Ook Radio Melinda doet dit. De kustjongens vallen zelden op, blijven onder de radar, halen niet vaak de voorpagina’s. Toch bestaan ze alweer 35 jaar. Waarbij ze onveranderd trouw zijn gebleven aan hun originele formule.

RADIO%20MELINDA.jpg

‘Basic radio’ zouden we het durven omschrijven, al staat dit Engelse begrip dan wel lijnrecht tegenover het Vlaamse, pardon West-Vlaamse, excuseer, zeer lokale grondidee verankerd in de kustregio. Verstaanbare muziek aan elkaar gepraat door medewerkers uit de eigen regio. Zoveel mogelijk live, de computer wordt enkel aangezet als er geen andere mogelijkheden zijn. Kortom, lokale radio die de begindagen van de vrije radio trouw is gebleven. Authenticiteit alom.

Radio Melinda kreeg onlangs de erkenning voor de frequenties 107.8 en 107.2 MHz voor de wijde omgeving van Middelkerke en Nieuwpoort. De inmiddels overleden initiatiefnemers, de familie Schelfhout, waagde in 1982 hun kans vanop een boerderijtje in het naburige Snaaskerke. Ze begonnen eraan net op het ogenblik dat de justitie een gigantische klopjacht op de illegaal uitzendende collega’s startte. Melinda bleef buiten schot. Te laat begonnen om nog op de opsporingslijst gezet te worden. Sindsdien is men ongemoeid gelaten.

Het station, dat onveranderd vanuit een caravan langs de overdrukke verkeersader Torhout en Oostende opereert, heeft wel verhuisplannen. Het aangrenzende, ‘gewone’ gebouw wordt meer dan waarschijnlijk de kersverse werkruimte voor de ongeveer twintig medewerkers. Om te kunnen luisteren, moet je wel even naar de kust trekken. Want en helaas,  authentiek betekent bij Melinda ook geen live stream.

melinda1.jpg-for-web-normal.jpg

Met dank aan Marnix Tack

 

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-11-17

Radio Star doet het 36 uur met één schepen

Radio Star doet het 36 uur met één schepen

 

MFL-Herzele (Muziek Financiert Leven in Herzele), een samenwerking tussen Radio Star, gemeente Herzele en OCMW Herzele, zet zich dit jaar opnieuw in voor Herzeelse goede doelen. In 2016  bracht de eerste editie maar liefst 23.439 euro op. Dit jaar werd gekozen voor Herzeelse jeugdverenigingen. Dicht bij huis dus.

RadioStar-800x445.png.jpgd

Jeugdverenigingen werken met vrijwilligers. Hun budget is beperkt en wordt quasi volledig besteed aan de jeugd zelf. Ruimte voor een extra project of evenement is er niet. Maar liefst vijf Herzeelse jeugdverenigingen dienden daarom een project in, hopend op steun. Waarom zij een dossier indienden, komt men te weten tijdens de radiomarathon.

MFL-Herzele wordt ermee afgesloten op zaterdag 25 en zondag 26 november. Schepen Benjamin Rogiers, gesteund door zijn sidekicks Els Coppens en Caroline De Vadder, gaat de uitdaging aan om maar liefst 36 uur onafgebroken radio te maken. Tijdens de uitzending worden alle actievoerders en goede doelen ontvangen, ondertussen worden platen op verzoek gedraaid.

Luisteraars kunnen hun lievelingsnummers aanvragen door een vrije gift van minimaal 2,00 euro te doneren. De mogelijkheden daartoe worden tijdens de marathon uitgelegd. Of je ‘fietst’ nu al even naar Radio Star.

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Over het nieuw frequentieplan

Over het nieuw frequentieplan

 

Gelezen op Mediamagazine.nl...

Vlaamse politiek ziet problemen in uitvoering nieuw frequentieplan

Diverse politieke partijen in Vlaanderen zien grote problemen opkomen bij de uitvoering van het nieuwe frequentieplan. De minister houdt echter voet bij stuk.

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

 

De Vlaamse mediaminister Sven Gatz is bezig met uitvoering van een nieuw radioplan voor Vlaanderen. In dit plan staat onder andere dat de FM-vergunningen van de landelijke commerciële radiozenders in Vlaanderen (Qmusic, Joe en Nostalgie) met vier jaar worden verlengd tot eind 2021. Wel zullen deze radiozenders vanaf september 2018 ook via DAB+ moeten gaan uitzenden. QMusic en Joe zijn hier inmiddels al mee begonnen.

Daarnaast wil minister Gatz het luisteraanbod in Vlaanderen verruimen met een nieuwe categorie radiozenders: commerciële netwerkradio’s. Hiervoor heeft de minister onlangs de radiozenders SBS Belgium, VBRO, Hit FM en StadsRadio Vlaanderen aangewezen.

In het nieuwe plan is er geen ruimte meer voor zogenoemde ketenradio-zenders. Radiozenders als TOPradio, Family Radio en Radio Maria maakte gebruik van diverse lokale radiofrequenties die samen een keten van frequenties vormde. Deze radiozenders zijn hun dekking via de FM per 1 januari 2018 kwijt.

Diverse radiozenders hebben inmiddels juridische stappen ondernomen tegen het besluit van minister Sven Gatz om geen frequentiepakket toe te kennen. Inmiddels zijn TOPradio, Radio Maria, ROXX, Club FM en Family Radio naar de Raad van State gestapt.

De Vlaamse politiek is nu bang dat het hele radiodossier een slangenkuil gaat worden. “De criteria waar de kandidaten voor de commerciële netwerkradio’s aan moesten aan voldoen zijn door de Vlaamse regering vastgelegd, maar de manier waarop die daarna naar concrete vragen zijn vertaald hebben onvoldoende wettelijke basis“, aldus Bart Caron, van de politieke partij Groen tegenover het Vlaamse dagblad De Morgen.

Caron is voorzitter van de mediacommissie. Ook de motivering die moet duidelijk waarom de ene kandidaat wel een frequentie krijgt en de andere niet schiet volgens Caron tekort. “De klagers zouden dus weleens gelijk kunnen krijgen.”

Wanneer dat gebeurt dreigt er volgens kenners een complete chaos. Een uitspraak van de Raad van State wordt pas over een aantal maanden verwacht. Op dat moment zijn de nieuwe netwerkzenders al in de lucht en zitten stations als TOPradio en Club FM al een aantal maanden zonder FM-frequenties. Wanneer de Vlaamse regering dan verplicht wordt om met erkenningen te schuiven dreigt dat een stroom aan schadeclaims op gang te brengen.

Ook de regeringspartijen CD&V en N-VA hebben volgens dagblad De Morgen hun bedenkingen geformuleerd bij het plan en hebben gevraagd de invoering van het plan uit te stellen totdat de uitspraak van de Raad van de State er is. De minister houdt echter voet bij stuk. “Nu ingrijpen en de lanceringsdatum voor de nieuw erkende radio’s met een paar maanden opschuiven kan niet meer. Ook dat zou tot schadeclaims kunnen leiden.“, aldus Gatz.

2139425045.6.jpg

 

Niet alleen de regionale commerciële radiozenders zitten met onduidelijkheid over hun toekomst. Ook een groot aantal lokale radiozenders heeft nog geen erkenning ontvangen van de minister. Ongeveer 75 lokale radiozenders wachten nog op een definitief besluit of zij vanaf 1 januari nog kunnen uitzenden. Voor een aantal frequenties zijn namelijk meerdere kandidaten. De minister heeft aangegeven dat eind november of uiterlijk begin december hierover meer duidelijk moet komen.

mediamagazine.nl.png

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Extra Gold praat met Hans Becker

Extra Gold praat met Hans Becker

 

Op Radio Extra Gold is vandaag, zaterdag 18 november om 15:00 uur, een special over de zeezender Veronica te horen. Jaap Jansen praat er uitgebreid met voormalig Veronica-medewerker Hans Becker over zijn periode bij het radiostation en over zijn nieuwe boek. ‘Hoe de wal het schip keerde, beelden uit de turbulente jaren 1970-1974’, staat boordevol foto’s gemaakt tijdens het markante bestaan van dit radiostation als zeezender.

extragoldlogo.png

In een speciale aflevering van de ‘Jaap Jansen Show’ vertelt de auteur hoe hij als medewerker van het Popjournaal en het Veronica-blad duizenden foto’s maakte van wat hij zag in de studio’s in Hilversum en aan boord van het zendschip. De babbel wordt aangevuld met radiofragmenten en de muziek van toen. Je hoort onder andere Colin Blunstone, Thijs van Leer, Sjef van Oekel, Lex Harding, Tom Mulder, Buffalo Springfield, The Beach Boys, Billy Preston, The Cats, Jim Croce, Jaap Dekker en Boudewijn de Groot.

Het boek verschijnt op 20 november.

° Radio Extra Gold
° Lees ook: Recensie: Veronica fotoboek van Hans Becker

JaapJanssen-HansBecker.png

   Jaap Jansen in gesprek met Hans Becker (Fotocredits: Swanet Vink – MediaPages)

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-11-17

Radio Grensland blijft vooral positief

Radio Grensland blijft vooral positief  

 

Onlangs trok de VRM de vergunning van Radio Grensland (BVBA FM promotion) in omdat er twee keer was veranderd van samenwerkingsverband. De omroep maakte eigen programma’s onder de benaming Radio Grensland, op de krachtige 1000 Watt-frequentie 99.3 FM in Bree. De omroep heeft twee aanvragen in het nieuwe frequentieplan in behandeling. Op de eigen website meldt Radio Grensland dat ze een onderdeel zijn van de vzw België-Nederland Media Groep (BNMG). De vereniging is opgericht om inwoners in de grensstreek van Maasmechelen tot Hamont, en Sittard-Geleen tot Cranendonck) te voorzien van nieuws en actualiteiten uit hun gebied.

 

23592102_364702760639060_6389912720243968481_o.jpg

 

Eergisteren zette Radio Grensland op Facebook een bijzonder en positief bericht online: ‘Sorry! De moderator van deze pagina was even weg, en er gebeurden plotseling hele gekke dingen! Radio Grensland wil eerlijk en open zijn: door een administratieve fout in verband met de roepnaam van onze frequentie 99.3 FM Bree, en een overheid die zich (terecht) aan de regels moet houden, staat onze zender even uit! We bekijken alles van de positieve kant. We kunnen ons nu NOG beter voorbereiden op de definitieve start van HET station van Maas en Kempenland begin 2018 ! Achter de schermen zijn we NU bezig met de broodnodige tests, op zijn Limburgs gezegd: alles kumtj good! Het is vijf voor twaalf in radioland, Grensland gaat er voor !’

 

18739739_298664503909553_7094379228330359671_n.jpg

 Radio Grensland online beluisteren


° Facebook Radio Grensland

 

° Lees ook: VRM schorst de erkenning BVBA FM Promotion

 

RadioVisie

 RadioVisie.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Meerderheid radioluisteraars luistert via FM

NL:Meerderheid radioluisteraars luistert via FM

 

52 procent van de radioluisteraars luistert via FM. Dat blijkt uit het Audio Distributie Onderzoek (ADO) van de Stichting NLO (Nationaal Luister Onderzoek).Er was al bekend dat 13 procent luistert via de digitale ether (DAB+).

 

NLO-logo.jpg

 

De analoge ether wordt dus met afstand het meest gebruikt. 19 procent luistert via internet en 11 procent via de kabel. Via digitale tv heeft negen procent van de luisteraars de radio aanstaan.

 

Als er via internet wordt geluisterd dan zijn de apps en websites van de afzonderlijke radiostations het populairst, gevolgd door verzamelsites en -apps.

 

Net als bij FM wordt ook via internet grotendeels naar live-radio geluisterd. Het percentage luisteraars dat aangeeft via internet uitsluitend live-radio te luisteren is zelfs met vier procent toegenomen in de afgelopen twee jaar en komt in 2017 uit op 68 procent. Slechts drie procent geeft aan online (grotendeels) uitgesteld naar de radio te luisteren.

 

luisteren naar radio & rond de radio (2).jpg

RadioFreak

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-11-17

RadioVisie met uitroepteken

RadioVisie met uitroepteken

 

‘RadioVisie is terug!’ Met uitroepteken. Het zijn niet hun woorden. Alhoewel… Maar zij zouden nooit een uitroepteken gebruiken. Een beetje blij zijn ze, lichtjes trots, maar ijdel niet.

 

1454329542.png

 

Ze zagen de voorbije weken hun terugkeer, met uitroepteken, diverse keren gemeld op sociale media. En daar zijn ze uiteraard content voor. Nog vrolijker werden ze toen enkele lokale en webradio’s vroegen of ze misschien ook een spotje hadden dat ze zouden kunnen uitzenden. Zomaar. Gratis. Uit sympathie. Mooi! En uiteraard hebben ze dat soort ‘infomercial’.

 

Peter Van Dam blikte er ooit eentje in, met de ‘Crunchy Granola Suite’ van Percy Faith als ‘dragend’ muziekje. Ze hebben de spot toevertrouwd aan Youtube. Niet enkel voor radiostations die ‘m willen gebruiken, maar ook voor de ‘gewone man’, de fan, de verzamelaar van alles wat met radio te maken heeft.

 

www.radiovisie.eu

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

09:47 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Nieuwe luisterspelen op NPO Radio1

NL:Nieuwe luisterspelen op NPO Radio1

 

Deze maand en ook wel volgende maand zijn zes nieuwe hoorspelen te horen op de landelijke publieke radiozender NPO Radio 1. De nieuwe literaire radiodrama-producties zijn vanaf 17 november wekelijks te beluisteren op Radio 1 op vrijdag om middernacht van 24.00 tot 00.30 uur.

 

logo npo radio 1.jpg

Het Letterenfonds verstrekte de schrijfopdracht en het NPO-fonds ondersteunde de productie van de hoorspelen, met als doel om jong talent te laten kennismaken met het radio-vak.

 

Om hen in te wijden in de wereld van het radiohoorspel kregen ze een workshop van Peter te Nuyl. Vervolgens zijn zij door AvroTros, Ntr en Vpro gekoppeld aan zes jonge, talentvolle regisseurs die er een hoorspel van 30 minuten van maakten.

 

Doel is om het radiodrama op NPO Radio 1 een literaire invalshoek te geven en daarbij jonge makers de kans te geven zich op nieuwe manieren te ontwikkelen. De nieuwe hoorspelen zijn daarna via de podcast te beluisteren. 

 

RadioNL (Martin Slijper)

luisterspel opnemen.jpg

n.v.d.r.

Onze Noorderburen noemen het 'Hoorspelen' bij ons zijn dat 'Luisterspelen'.Alleen op onze eigen radio is dat tegenwoordig eerder een uitzondering dat je zulke 'spelen' nog eens kan beluisteren op onze nationale radio,al waren ze vroeger enorm populair, men bleef er zelfs voor thuis!

- NPO Radio 1

 

 Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Brandy in Brussel signaleert nieuwe trend in CHR jingles

Brandy in Brussel signaleert nieuwe trend in CHR jingles

 

BRANDY_MNM_PERSBERICHT.jpg

 

Bij jingleproducent Brandy is Brussel signaleren ze een nieuwe trend op het gebied van CHR-jingles.

 

Stations gaan steeds meer op zoek naar een alternatief voor de snijdende soundeffects en dreunende beats. Maar tegelijk willen ze actueel én urban klinken. Daarom is SMACK TRAX gelanceerd. Een alternatief voor de eerder noizy CHR-vormgeving. Karaktervolle vocals en de strafste muzikale production values geven het pakket een klassevolle sound. De jingles zijn op maat gemaakt voor MNM, het jongerenstation van de publieke omroep VRT in België.

 

Het station bestelde en kreeg 5 nieuwe cuts uit de reeks SMACK TRAX evenals nieuwe jingles voor nieuws, weer en verkeer. MNM brengt de hedendaagse hits en veel informatie voor en door jongeren.

 

Jingleweb.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende